Találkozás, kapcsolat, közösség

KM Hirlevel 2018A KÖZÖSSÉGI MŰHELY ÉVADZÁRÓ HÍRLEVELE

 

Kedves Barátaink!

Szeretnénk veletek megosztani, hogy mi minden történt velünk, Közösségi Műhellyel az idei évben. Ily módon vágyunk kicsit kapcsolódni hozzátok, esetleg párbeszédbe is kerülni, ha van olyan téma, amire szívesen reagálnátok.

Tavaly nyár óta is rendszeresen összejöttünk, szedegettük az ötleteinket és a lehetőségeinket. Sok dologban elindultunk, de ennek megfelelően nyitva maradt a tenyerünk, idén a sok ötlet miatt (is) nem készült kiadványunk. Az Evező nevű könyvecskénk végre újra megjelent, úgyhogy aki szeretett volna, most tud vásárolni. Örömünkre egyre többször jut el hozzánk annak híre, hogy valahol a Saru nélkült, a Felütést és a Hangolót használják. A nyíregyházi egyházmegye képzésein ezek pl. rendszeresen szerepelnek, de a legutóbbi váci egyházmegyei közösségeknek szóló találkozóra is meghívtak minket, hogy vigyünk segédanyagainkat és tudásunkat. Nagyon örültünk ennek a megkeresésnek, úgy éreztük pont ezért dolgozunk.

Íme, ezek történtek, történnek velünk:

Folyamatosan alakulnak a vasárnapi evangéliumhoz szerkesztett kisközösségi kérdéseink, és gyarapodnak facebook bejegyzéseink is, még ha lassacskán is. Ezek nem projektek immár, hanem élő folyamatok.

Belenéztünk a lehetőségbe, hogy a családos közösségeknek segítsünk valahogyan. Ehhez közösen olvassuk az Amoris Laetitia pápai enciklikát, hogy legyenek szempontjaink, de közben inkább a teremtésvédelem felé fordultunk.

Januárban képzést tartottunk Csíksomlyón a gyakorló közösségvezetőknek. Jó hangulatú, tartalmas hétvége volt, és úgy érezzük, nemcsak mi magunk gazdagodtunk a lelkes résztvevőkkel közös munkában. Talán nem vettük el a kedvüket a folytatástól.

Folyamatosan keressük, hogyan lehetnek a képzőművészetek a kisközösségek segítségére. Indultunk onnan, hogy rendezzünk be kisközösségi tereket, odáig, hogy próbáljunk alkotásokat bevonni a feldolgozásba. Keresztény művészek is segítenek, de még nem tudjuk, mit kezdjünk ezzel a témával.

Ismét elkészült a honlapunk, a Háló honlapjának fejezeteként. Ezzel a kiskozosseg.hu oldalunk is a halo.hu részeként jelenik meg. Szeretettel várunk megújult oldalunkra egy kis böngészésre. Sok segédanyagot találhattok itt kisközösségi témában.

Készülünk az Eucharisztikus kongresszusra is: mit tehetünk ennek keretében a kisközösségekkel, hogyan segíthetjük a rendezvényt, hogyan kerülhet hozzánk közel a téma, a kenyérben itt maradt Krisztus?

Elkezdtünk formálni egy kisközösségeknek szóló kiadványt teremtésvédelem témakörben. Ehhez kapcsolatokat is kerestünk, szakirodalmat is olvastunk. Segít, és egy tőről fakad, hogy ez az idei Háló-tábor tematikája is. Elhangzott köztünk, hogy így a teremtésben is Isten munkatársává válhatunk. Ilyen témáink, kérdéseink vannak most közös gondolkodásunk célkeresztjében:

·         lelki lábnyom (saját működésünk, és ami abból megmarad)

·         amink van, az nem a mienk (feleslegeink, megosztásaink, adományozás)

·         globális (strukturális bűn és egyéni felelősség, szegénységem és szabadságom határai)

·         a tudás fája (Szent Ferenc szegénysége, az evangélium és a szegénység, ami tényleg kell az élethez)

·         elégedettség és szegénység

·         a dolgok rendje (fenntarthatóság, körforgás, közjó és szolidaritás)

Ezek fértek az idei szezonba, de még egy kis fakultatív nyári munkával dolgozunk az ügyeinken tovább.

Barátsággal áldott nyarat kívánnak a Háló Közösségi Műhelyének tagjai:

Mária, Bálint, Lotti, Robi és Juli

Budapest, 2018. július 19.

 

 fel

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók