Találkozás, kapcsolat, közösség

Aki még nem tartozik kisközösséghez, alapvetően két úton indulhat el: csatlakozik egy működő csoporthoz, vagy létrehoz egyet. Ha arra szánod rá magad, hogy egy új közösséget hozol létre, két dolgot gondolj végig! Kikkel fogod megcsinálni, és ha ők megvannak, hogyan indultok el?

 

Kisközösség létrehozása

kk indulasAz első kérdéshez - hogyan találjak 5-10 másik embert, akikkel közösen belevágunk ebbe a kalandba? - készítettünk egy ötletgyűjteményt. Ezt olvashatod alább.

Fogalmazd meg, milyet szeretnél 

Szedd össze, hogy pontosan mire vágysz, milyen tevékenység, összeállítás, tematika áll közel a szívedhez. Ha ezt már tudod, akkor erről, a vágyaidról beszélgess az egyházközség tagjaival – mise után, bulin, az utcán, a buszon. Akin látod, hogy őt is érdekli, máris bevonható a folytatásba.

Vedd elő a névjegyzéked

A telefonszámaid, levelező rendszered címei alapján szedd össze, hogy a környezetedben kit ismersz, akivel el tudod képzelni, hogy egy kisközösségbe járj. Ha már megvan a listád, akkor nekiállhatsz tervszerűen megkeresni és meghívni őket. A reakciókból majd észleled, hogy hol találsz nyitott ajtót.

Hívd meg egy sörre

Akiről azt gondolod, hogy szívesen beszélsz a majdani kisközösségedről, azt hívd meg egy sörre / vacsorára / kávéra. Teremtsd meg a lehetőségét, hogy tudjatok nyugodtan beszélgetni, egymásra figyelni. Ha hárman-négyen vagytok a sörök mellett, kiderülhet, hogy ez már a kisközösség első összejövetele.

Lépj kapcsolatba a gyerekeiden keresztül

Hívd el magatokhoz – vagy játszótérre, … - játszani a gyereked barátait, szüleivel együtt. Amíg a kicsit szaladgálnak, te már tudhatod, hogy miről beszélgetsz szívesen a szülőkkel. Az összejövetel végén kiderülhet, hogy melyiküknél lesz a következő hasonló találkozó, vagy jelentkezhet az igény, hogy gyerekek nélkül is legyen folytatása a találkozásnak.

Szólítsd meg a veled azonos neműeket a mise után

Ha férfi- vagy női közösségbe vágysz, a mise után, a templom előtt megszólíthatod a kiválasztottakat. Nem kell azonnal életre szóló elköteleződést kérned, de csillantsd fel a szemüket, és akár találjatok egy konkrét alkalmat, amikor lehet az ötletről, a tevékenységről beszélgetni. A csoport egyneműsége kicsit szűkíti, de nagyon tágítja a témákat, tevékenységeket, a működési területet.

Szervezz kirándulást

Ha egy kis csoporttal el tudsz menni kirándulni, vagy bármilyen más kalandban együtt, örömmel részt tudtok venni, már felébredhet a vágy a folytatásra. Ha az otthonból kiszakadva kiderül, hogy jó nektek együtt lennetek, akkor a rendszeres találkozást is könnyebb lehet összehozni. Persze, lehetséges, hogy több kirándulás is kell, mire megfogalmazódik másokban az igény.

Közös munka

Hívd az embereket közös munkára. Ez lehet játszótér-készítés, táborszervezés, padláspucolás vagy betonozás, a lényeg a közös munka, és hogy abban jól érezhetjük magunkat. Ott aztán már lehet összenevetni, a vágyakról beszélgetni, a jövőt tervezni. És megállapítani, hogy végül is ez jó…

Imádkozz azért, hogy legyen lehetőséged a kisközösség életformára

Vidd Isten elé a vágyadat, és járj nyitott szemmel, mert Isten szeret váratlanul ajándékozni, és nagyobbat, mint amit kérni merünk. Ugyanakkor tudd, hogy Isten viszont nem szeret helyettünk dolgozni. Stílszerű, ha az imádnak megteremted a helyét, hogy odaférjen, aki esetleg szívesen viszi veled együtt Isten elé a kérésedet, kéréseteket.

Szervezz három alkalmat az ismerőseidnek

Jól kitalált témával, összeállított belső programmal állíts össze három tematikus találkozási alkalmat. Erre a három összejövetelre hívd el a szóba jöhető embereket, itt legyenek kisközösségi forma-elemek (kiscsoportos beszélgetések, megosztások, imák) a téma feldolgozása mellett. Így nem félelmetes a hosszú távú elköteleződés, de amolyan kóstoló után felmerülhet, hogy van-e közös igény a folytatásra, és milyen módon.

Találd meg a hasonló sorsú embereket a környezetedben

Ez elsősorban krízis-csoportok esetében működhet jól: így indulhat gyászolók, elváltak, otthagyottak, alkoholisták kis csoportja. Ehhez érdemes előzetes tanulmányokat végezni: nagyon jól ki van már találva, hogyan működhetnek gyógyítóan ezek a csoportok. Lehet, hogy az indításhoz érdemes szakmai segítséget kérni olyanoktól, akik ezzel hivatásszerűen is foglalkoznak.

 

Ha pedig már megvan a csapat, ajánljuk neked a Felütés című kiadványunkat, amely éppen kezdő kiscsoportok számára kínálja az első 12 csoportalkalom forgatókönyvét.

 

 fel

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók