Találkozás, kapcsolat, közösség

Aki még nem tartozik kisközösséghez, alapvetően két úton indulhat el: csatlakozik egy működő csoporthoz, vagy létrehoz egyet. A bekapcsolódás első pillantásra egyszerűnek látszik. Találni kell (1) a kereső személyiségének megfelelő, (2) befogadó kisközösséget, (3) felvenni velük a kapcsolatot és (4) kész.

 

Csatlakozás egy működő csoporthoz

 

kk bekapcsolodasHa érzed magadban erre a vágyat, biztatunk, hogy indulj el ezen az úton. 

Gondold végig alaposan, hogy milyen közösséget keresel! Sokféle kisközösség létezik. Nézz körbe a neten, de emellett érdeklődj a barátaidtól, ismerőseidtől is!

- A plébániai közösségek általában lakóhely szerint szerveződnek, gyakran életkori vagy életállapot-beli hasonlóságok alapján. Stílusukban nagyon sokfélék lehetnek, csatlakozva a plébánia saját lelkiségi vonalához, avagy éppen nem. Van amelyik a plébániához kapcsolódva működik, ezekről a plébános vagy a plébániához tartozó másik ember tud neked információt adni.

- Vannak lelkiségi mozgalmakhoz kapcsolódó közösségek. Ezek egy bizonyos lelkiségi stílust képviselnek. A lelkiségi mozgalmakról itt tájékozódhatsz: Országos Lelkipásztori Intézet, Lelkiségi mozgalmak.

- Léteznek csak férfiakat vagy csak nőket a tagjaik közé fogadó csoportok, családosak, házaspároknak szólók, valamint olyanok is, amelyhez mindenki csatlakozhat. Ha van preferenciád, gondold végig!

- Korosztályok szerint is lehet kisközösségeket keresni. Sokak fejében a kisközösség egy tipikusan fiataloknak szóló dolog. Pedig biztosíthatunk, hogy nem feltétlenül!

- Fontos jellemzője egy kisközösségnek, hogy mivel foglalkozik. Vannak imacsoportok, melyek az idejük nagyobb részét imára fordítják, vannak, akiknek a résztvevők élettapasztalatainak a megosztása fontosabb. Vannak, akik szentírást olvasnak, vannak, akik inkább egy könyvet vesznek elő - például a gyereknevelésről vagy egy lelki témáról. Vannak, akik szigorúbbak, vannak, akik inkább kötetlenül beszélgetnek. Vannak, akik pálinkát iszogatnak és vannak, akik teát.                                                                                                                                                                          

Fontos, hogy a közösség befogadó legyen. Ez egy átlagos közösség esetében nem magától értetődő. Valószínűleg éveken át küzdöttek azért, hogy elérjenek az intimitásnak egy olyan szintjére, ahol már mélyen tudnak beszélgetni. Ha valaki becsöppen kívülről, ez önkéntelenül megzavarja őket. Próbáld meggyőzni őket arról, hogy nem fogod felforgatni az életüket (csak egy picit…). Ráadásul a nyitottság/zártság az időben is változhat. Sok közösségben megfigyelhető a zárt (összeszokást erősítő) és nyitott (kilépő vagy befogadó) fázisok váltakozása. Ha egyszer nemet mondott egy közösség megkeresésedre, ne vedd zokon, hanem próbáld meg egy idő után újra!                                                                                                    

Persze már megtalálni is nehéz a kisközösségeket. A plébániákon működő kisközösségekről és az úgynevezett nomád közösségekről - amelyek nem kapcsolódnak egy-egy konkrét “intézményhez” - nincsenek regiszterek, listák. (A lelkiségi mozgalmaknál azért igen.) Néha az sem világos, hogy egy közösségnek ki a vezetője, kihez fordulhatsz. Légy bátor! A benned lévő vágy megvan (de legalábbis megvolt) azokban az emberekben, akik a közösségben vannak. Szólítsd meg őket, kérj tőlük tanácsot! Gyakran az egyik közösség tagjai jobban ismerik a többi közösséget, mint akár a plébános. Tehát például ha nem is vagy már fiatal, szólítsd meg az ifi közösség tagjait, hogy ismernek-e felnőtt közösséget a plébánián!                                                                                                                                                                                                                  

Ha megvan a közösség, és befogadtak, akkor sem lesz egyszerű az eleje. Állj ki magadért és egyben legyél rugalmas! Ne add fel!

 

Talán ijesztőnek tűnhetett ez a felsorolás… Inkább úgy fogalmaznék, hogy ha már megvan benned a szándék, akkor úgyis lépni fogsz. Amit leírtunk, inkább felkészíthet a nehézségekkel való találkozásra.

Ha szükséged van segítségre, keress meg minket. A közösség megtalálásában nem mindig tudunk segíteni, de hátha neked éppen igen.

 

fel

 

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók